KRİMİNOLOJİ KONFERANSI YAPILDI

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Ankara Barosu’nun birlikte düzenlediği Kriminoloji Konferansı, 25 Nisan 2017 Salı günü TBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansın açış konuşmasını, Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran yaptı. Av. Hakan Canduran, şöyle konuştu:

“TBB ve Ankara Barosu’nun birlikte düzenlediği Ceza Hukukçusu Kriminoloji Olmadan Adaleti Neden Dağıtamaz, Cezaların Ağırlığı Suçluluğu Azaltır Mı Konferansı’na hepiniz hoşgeldiniz.

Sözlerime başlamadan önce, bu konferansa katkılarından dolayı Sayın Prof. Dr. Ahmet Mumcu’ya ve kriminoloji yani suç bilimi alanındaki engin deneyimlerini bu konferansta bizlerle paylaşacak olan Sayın Prof. Dr. h. c. Mult Helmut Kury’e şükranlarımı sunuyorum.

Bugün burada, kriminolojinin yaşayan efsanelerinden biri olan Sayın Kury’i dinleyeceğiz. Dünyanın en geniş kapsamlı ceza hukuku ve kriminoloji enstitüsünün yöneticiliğini yapmış olan ve bugüne kadar verdiği raporlarla pek çok masum sanığı ceza almaktan kurtaran, pek çok suçlunun da suçunu açığa çıkartan Sayın Kury, iki önemli soruya yanıt bulmamızda bizlere yardımcı olacak.

Ancak izin verirseniz Sayın Kury’den önce ben, bugünlerde yeniden gündemde olan ve bu konferansın gündemine de dahil olması gerektiğini düşündüğüm bir tartışmaya değinmek; Sayın Kury’e de ilk soruyu, izninizle ben yöneltmek istiyorum.

Biliyorsunuz Türkiye, cezaların en ağırı olan idamı yani ölüm cezasını 2001 yılında ‘savaş tehdidi ve terör suçları dışındaki suçlar’ için, 2002 yılında da ‘savaş ve çok yakın savaş tehdidi hâllerinde işlenmiş suçlar hariç’ şartıyla kaldırdı. Ölüm cezası, 2004’te Anayasa’dan ve Türk Ceza Kanunu’ndan çıkartıldı.

Böylece ölüm cezası, Türk Ceza Hukuku’ndan tamamen kaldırılmış oldu. Türkiye'de ölüm cezası, 1984'ten beri fiilen ve 2004'ten beri de hukuken yok. Ama tartışması hala sürüyor.

15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından bu tartışma yeniden alevlendi. Vatandaşlar, meydanlarda ‘idam isteriz’ sloganları atmaya başladılar. Meclis’teki dört partiden ikisi, idamın geri getirilebileceği sinyali verdi. Sayın Cumhurbaşkanı, Meclis’ten geçmesi halinde idamı geri getirecek düzenlemeyi onaylayacağını ilan etti. Belki önümüzdeki süreçte bir kez de idam referandumu için sandık başına gideceğiz.

Öncelikle belirtmek isterim ki Ankara Barosu, idam cezasına karşıdır. Çünkü idam, çağdışı bir cezadır. Evrensel insan hakları ve evrensel hukuk değerlerine aykırıdır.

Temel insan haklarının ilk sırasında, ‘yaşama hakkı’ vardır. Ve evrensel hukukun görevi, önce bu hakkı güvence altına almaktır.

Kaldı ki idam cezası, telafisi imkansız yargısal hatalara neden olan tek cezadır. Tarih, idam edildikten sonra masum olduğu anlaşılan binlerce insanla doludur.

Peki suç bilimi, idama nasıl bakıyor? Cezaların en ağırı olan idam, insanları suç işlemekten vazgeçirip suçluluğu azaltıyor mu?

Sayın Kury’e, bu iki soruya vereceği yanıt için şimdiden ayrıca teşekkür ediyor ve hepinize saygılarımı sunuyorum.”

Konferansta Prof. Dr. h. c. Mult Helmut Kury, ‘ceza hukukçusu kriminoloji olmadan adaleti neden dağıtamaz’ ve ‘cezaların ağırlığı suçluluğu azaltır mı’ konulu iki ayrı sunum yaptı.

Prof. Dr. h. c. Mult Helmut Kury’nin ‘ceza hukukçusu kriminoloji olmadan adaleti neden dağıtamaz’ konulu sunumuna ulaşmak için tıklayınız.

Prof. Dr. h. c. Mult Helmut Kury’nin ‘cezaların ağırlığı suçluluğu azaltır mı’ konulu sunumuna ulaşmak için tıklayınız.

TARİH: 25 Nisan 2017
YER: TBB Konferans Salonu