ANKARA BAROSU BAŞKANI ADALET NÖBETİ TUTTU

Avukatların, Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik dava kapsamında tutuklanan meslektaşları için başlattıkları Adalet Nöbeti’nin 27’ncisi, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda 5 Ekim 2017 Perşembe günü gerçekleştirildi.

27. Adalet Nöbeti’ne, Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran da katıldı. Adliye içinde tutulan nöbetin ardından bir basın açıklaması yapan Av. Hakan Canduran, şunları söyledi:

“Adalet mülkün temeliyse adliyeler de o mülkün temel taşıdır.

Biz avukatlar, müvekkillerimiz için adliye koridorlarında adalet arıyoruz. Müvekkillerimiz adına adalet peşinde koşarken yargının önce bir cemaatin sonra da bir siyasi partinin arka bahçesine dönüşmesine üzülerek şahit olduk. Yargının adalet değil kumpas davaları üretmesine içimiz kan ağlayarak tanıklık ettik.

Yargı bağımsız olmayınca ve adliyeler adalet üretmeyince adaleti ne yazık ki başka yerlerde arar olduk. Uzunca bir süredir de kendi meslektaşlarımız için burada adalet nöbeti tutuyoruz. Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik kumpas davası kapmasında tutuklanan meslektaşlarımız için 27 haftadır buradan adalet talebimizi haykırıyoruz.

Ama yargı siyasallaştıkça adalet de her zamankinden daha ağır adımlarla geliyor. Aralarında iki meslektaşımızın da bulunduğu tutuklu sanıkların bir bölümü daha önce tahliye edildi biliyorsunuz.

İddianamesini FETÖ’den yargılanan bir savcının yazdığı, sanıklarına atılı komik suçlamaların tek tek çöktüğü Cumhuriyet Davası kapsamında 340 gündür tutuklu bulanan değerli meslektaşımız Akın Atalay ve halen tutuklu yargılanan üç Cumhuriyet çalışanın da bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Yargı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ’nün müritlerinden büyük oranda temizlendi belki ama FETÖ’nün ruhundan hala temizlenemedi ne yazık ki.

Üzülerek söylüyorum ki adliye koridorlarında hala FETÖ’nün hayaleti dolaşıyor. Soruşturmalar FETÖ’nün hukuk dışı yöntemleriyle açılıyor, kovuşturmalar FETÖ’nün hukuk dışı yöntemleriyle sürdürülüyor. Hal böyle olunca kumpas davalarının da biri bitmeden diğeri başlıyor.

Son olarak 14 meslektaşımız, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın vekilliğini üstlendikleri için, üstelik avukatların yargılanmalarına ilişkin özel hükümler ihlal edilerek gözaltına alınıp tutuklandı.

Buradan bir kez daha belirtmek isterim ki avukatların temsil ettiği kişiler ve üstlendiği görevlerden dolayı soruşturulmaları ve tutuklanmaları, kabul edilemez. Yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı temsil eden ve kamu görevi yapan avukatlar, üstlendikleri görevlerle bağdaştırılamaz; bu görevlerden dolayı yargılanamaz ve tutuklanamazlar.

Adalet nöbetçileri olarak, tutuklu 14 meslektaşımızın da derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.

Ve siyasi iktidarı, FETÖ’cüler gibi FETÖ’nün ruhunu da adliye koridorlarından kovmaya; yargıyı bağımsız ve tarafsız hale getirecek önlemleri acilen almaya davet ediyoruz.

Unutmayınız ki adalet göçerse mülk de hepimiz üzerine çöker.”

TARİH: 5 Ekim 2017

YER: Çağlayan Adliyesi