YARGIDA KADIN AÇIKOTURUMU YAPILDI

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği Yargıda Kadın Açıkoturumu, 8 Mart 2017 Çarşamba günü Ankara Adliyesi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Açıkoturumun açış konuşmasını, Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran yaptı. Av. Hakan Canduran, şunları söyledi:

“Bugün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Yani New York’ta çoğu kadın 129 dokuma işçisinin grev yaptıkları için kilitlendikleri fabrikada yanarak can vermesinin 160’ıncı yıldönümü.

8 Mart, Birleşmiş Milletler tarafından, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesi amacıyla tanımlanmış özel bir gündür.

Ankara Barosu olarakBaşkent’teki Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğine gelirken trafik kazasında yaşamını yitiren emekçi yedi kadınımızın hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.

Çünkü kadınların işgücüne katkısı ve istihdamı, sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir unsurudur. Kadınların eğitim düzeyi arttıkça işgücüne katılım olanakları da artmaktadır.

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezimizin bu özel ve anlamlı gün için organize ettiği Yargıda Kadın Açıkoturumu’nun açılışını yapmaktan onur duyuyorum.

Açıkoturumumuzda konuşmacı olmayı kabul ederek bizleri onurlandıran sayın konuşmacılarımız, yargının emekçi kadınları hakkında bizlere çok çarpıcı bilgiler sunacaklar.

İzninizle onlardan önce ben, yargının üçlü sacayağından birini oluşturan savunma mesleğindeki emekçi kadınlardan biraz bahsetmek istiyorum.

31 Aralık 2016 tarihi itibariyle Türkiye Barolar Birliği verilerine göre faal 100 bin 461 avukattan 42 bin 476’sını kadın avukatlar oluşmaktadır.

Ankara Barosu levhasına kayıtlı 14 bin 459 faal avukatın 6 bin 451’i kadındır. Baromuzun ilk kadın avukatı, sicil dosyasında yazılı olduğu şekliyle Baro Levhası’na 30 Kasım 1933’te kaydolan Behice Ağmal’dır.

Kadın avukat sayısı yıllar içinde giderek yükselmiş; kadınların yargı mensubu olma yönündeki isteği de aynı oranda artmıştır.

Yine de Cumhuriyet tarihi boyunca kadınların yargıdaki yerinin arzu edilen düzeyde olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır sanırım.

Bakınız, Cumhuriyet tarihi boyunca hiç kadın Yargıtay Başkanı olmamış mesela. Danıştay ise tarihinde sadece üç kadın başkan görebilmiş. Birincisi, 1994-1998 tarihleri arasında görev yapan Firuzan İkincioğulları; ikincisi, 2006-2008 tarihleri arasında görev yapan Sumru Çörtoğlu; üçüncüsü de halen görevde olan Zerrin Güngör’dür. Anayasa Mahkemesi tarihindeki tek başkan ise Tülay Tuğcu’dur.

Türkiye’deki 79 Baro’dan sadece birkaçı; örneğin Ankara, İzmir, Osmaniye, Bilecik ve Sinop baroları kadın başkan görme şansına ulaşabilmiş.

Erkek egemen görünüm sergileyen günümüz çalışma ortamında çabaları ile kendilerine saygın bir yer edinmenin haklı gururunu yaşayan kadın meslektaşlarımı inançlı duruşlarından dolayı huzurlarınızda bir kez daha kutluyorum.

Unutmayınız ki toplumları toplum yapan kadınlardır. Yargının her bölümünde gece - gündüz, hafta içi - hafta sonu demeden büyük özveri ile görev yapan; hukuku yaşayan, yaşatan, besleyen, tecrübe eden tüm kadınlara teşekkür ediyorum.

Ömrünün sonuna kadar Türk insanına ve bilhassa Türk kadınına yapmış olduğu hizmetler, sunduğu fırsatlar ve yaktığı aydınlanma ateşi için Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e sonsuz sevgi ve şükranlarımı bir kez daha dile getirmekten mutluluk duyuyorum.

Kadınların öldürülmediği, dövülmediği, taciz ve tecavüze uğramadığı, ayrımcılığa tabi tutulmadığı ve sömürülmediği 8 Martlarda buluşmak dileğiyle bu açıkoturumun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve hepinize hoşgeldiniz diyorum.”

Oturum başkanlığını Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Tülay Çelikyürek’in yaptığı açıkoturuma, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Tetkik Hakimi Berna Akman Demirel, Gazeteci Oya Armutçu, Ankara 10. Aile Mahkemesi Hakimi Nevin Birinci, Ankara 10. Aile Mahkemesi Yazı İşleri Müdürü Nilgün Bodur, Ankara Barosu Saymanı Av. Evrim Dost, Ankara Barosu’ndan Av. Değer Güngör, Ankara 6. Aile Mahkemesi Sosyal Hizmet Uzmanı Melis Sedef Kahraman, Ankara 33. İş Mahkemesi Hakimi Leyla Köksal ve Ankara 12. İş Mahkemesi Yazı İşleri Müdürü Özlem Yılmaz Yeşer, konuşmacı olarak katıldı.

Açıkoturumu, Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Birgül Tavşan Kayıran ile Avukatlık ve Staj Akademisi Başkanı Av. Samiye Eyuboğlu da izledi.

TARİH: 8 Mart 2017
YER: Ankara Adliyesi Konferans Salonu