MADEN İŞ GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ PANELİ YAPILDI

Ankara Barosu Enerji Hukuku Kurulu tarafından düzenlenen Soma Faciasının Yıldönümünde Maden İş Güvenliği ve Denetimi Paneli, 18 Mayıs 2017 Perşembe günü Ankara Barosu Eğitim Merkezi'nde (ABEM) gerçekleştirildi.

Panelin açış konuşmasını, Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran yaptı. Av. Hakan Canduran, şöyle konuştu.

"Sözlerime, Türkiye'de yaşanmış en büyük maden faciası olarak tarihe geçen Soma'da yitirdiğimiz 301 madencimizi anarak başlamak istiyorum.

Soma'da içimiz kan ağlayarak tanık olduğumuz facia, ne kazadır ne de kader. Soma faciası, gözünü para hırsı bürüyen maden sahiplerinin işlediği ve o madenin denetimden sorumlu kamu görevlilerinin yardım ve yataklık ettiği toplu bir cinayettir.

O cinayetin üzerinden tam üç yıl geçti. Ama adalet, Soma'da hala tecelli etmedi. 301 madencinin acılı aileleri ve tüm Türkiye, adaletten hala yüreklere su serpecek bir karar bekliyor. Üzülerek söylüyorum ki yargılama sürecinde yaşananlara bakılırsa daha çok bekleyecek gibiyiz.

Ve yine üzülerek görüyorum ki Türkiye'yi yönetenler, Soma faciasından sonra maden sektörüne çeki düzen vermeyi de başaramadılar. Bunun somut örneğini, 18 madencimizi kaybettiğimiz Ermenek'te ve son olarak iki madencimizi yitirdiğimiz Antalya'da gördük ne yazık ki.

Ülkemiz, maden çeşitliliği bakımından zengin bir ülke. Günümüzde dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden sadece 13'ü Türkiye'de yok. Bu çeşitlilik karşısında maden ocaklarını çalıştırmak ve bu sırada iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini uygulamak bakımından çok yetersiz kaldığımız da ortada.

Öyle ki Uluslararası Çalışma Örgütü'nün maden çalışma yerlerine özgü olarak düzenlemiş bulunduğu iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının Türkiye tarafından imzalanmamış olmasına bile, ancak Soma faciasından sonra büyük tartışmalara konu olabildi.

Hatırlarsınız; yaşanan facianın ardından, 'Soma Eynez Yeraltı Kömür Madeni kazasını ayrıntılı biçimde araştırmak ve gelecekte benzer kazaların yaşanmasını önlemek amacıyla iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini belirlemek' amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.

Komisyon raporunda, Soma faciasının, iş sağlığı ve güvenliği standartlarına uyulmayan pek çok durumun birbiriyle etkileşimi, teknolojiye yatırım yapmaktan kaçınılması ve teknik bilgisizlik nedeniyle meydana geldiği vurgulandı. Raporda şu ifadelere yer verildi:

'Her bir galerinin havalandırma sistemi doğrudan yeryüzüne bağlanmış olsaydı; panolar ve galeriler arasında bırakılan topukların genişlikleri uygun olsaydı; barajlar, sızdırmazlıkları tam olarak sağlanacak şekilde kurulsaydı; yüksek yük gerilimi altında kalan galerilerin hem duyarlılık hem de sızdırmazlık açısından iç cidarları keson beton ile tahkim edilseydi; kullanılan elektrikle ekipmanların tümü ex-proof özellikte olsaydı; ana galerilerde ağaç kamalar yerine hasır tel, beton saplaması ve püskürtme beton gibi yanmaya direnci yüksek malzemeler kullanılmış olsaydı ve konveyörün bantları alev yürütmez tipten olsaydı böyle bir kazanın gerçekleşme ihtimali çok düşük olurdu.'

Rapordan da anlaşılacağı üzere bunların hiçbiri kader değildir. Ve yanlış olanı değiştirmek elimizdedir. Alınması gereken dersler, bağlı kalınması gereken bilimsel disiplinler de gün gibi ortadadır."

Moderatörlüğünü Enerji Hukuku Kurulu Başkanı Av. Zühal Bereket Baş'ın üstlendiği panele, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Devrim Güngör, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertem Atay ve Enerji Hukuku Kurulu'ndan Maden Mühendisi Av. Ömer Günay konuşmacı olarak katıldı.

Paneli, Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Çağrı Ayhan Şenel de izledi.

TARİH: 18 Mayıs 2017

YER: ABEM