ANKARA BAROSU VE ÇANKAYA BELEDİYESİ ŞİDDETE KARŞI İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALADI

Ankara Barosu ve Çankaya Belediyesi, şiddet mağduru kadın, çocuk ve LGBTİ bireylere ücretsiz hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunabilmek amacıyla işbirliği protokolü imzaladı.

Çankaya Belediyesi’nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde gerçekleştirilen protokol imza törenine, Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran, Çankaya Belediyesi Başkanı Alper Taşdelen, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği Koordinatörü Zelal Ayman, İsveç Büyükelçiliği Kadın Hakları Programı Yöneticisi Selin Yaşamış ile Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyeleri Av. Hamit Baykara, Av. Ayşe Köseyener, Av. Birgül Tavşan Kayıran, Gelincik Merkezi Başkanı Av. Aslı Arıhan ve Gelincik Merkezi’nde görevli avukatlar katıldı.

İşbirliği protokolüne Ankara Barosu adına Av. Hakan Canduran, Çankaya Belediyesi adına da Alper Taşdelen imza koydu.

Törende konuşan Av. Hakan Canduran, şunları söyledi:

“Öncelikle Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz, Ankara Barosu adına kutlu olsun. İyi ki varsınız.

Dün Bursa’dan Ankara’ya yola çıkan, emekçi kadınların gününü kutlamak için yollara düşen kadınlarımızdan yedisini kaybettik. Ailelerine başsağlığı diliyoruz; geride kalanlara acil şifa diliyoruz.

Onlar da bu önemli günü kutlamak için Ankara’ya geliyorlardı. Ama bugün onlar bizim yüreğimizde; öyle kabul edeceğiz. Onların anısını bundan sonra da yaşatacağız.

Biz Ankara Barosu olarak, kurulduğu yıllardan beri kadın hakkının en önemli savunucusu olduk. Ankara Barosu, 2011 yılında kurduğu Gelincik Merkezi’yle şiddete uğrayan, istismara uğrayan kadın ve çocukların, son dönemde de LGBTİ bireylerin haklarını koruyan çok önemli bir merkez oluşturdu.

Bugüne kadar 25 binden fazla şiddete, istismara uğrayan kadına Merkezimiz yardımcı oldu. Onları sığınma evlerine yerleştirdi. Hukuksal destek sağladı, davalarının arkasında oldu. Bundan sonra da öyle olacak.

Tabii ki yalnız başımıza bunu yürütmemiz çok zor. Önemli olan çok güçlü, kadına inanan başka kurumlarla ve o kurumların başındaki iyi ve dürüst insanlarla bu işi birleştirip çok daha güçlü hareket etmekti.

Sağolsun, Başkanımız her zaman bizi destekledi. Ve artık zamanı gelmişti ortak çalışmanın. Bu protokol, çok daha büyük bir çalışmanın başlangıcı olacak. İnanın, heyecandan içim titriyor. Çünkü Ankara Barosu’nun imzalayacağı en önemli sözleşmelerden birisi bu olacak. Hepimize hayırlı olsun.”

Alper Taşdelen ise şöyle konuştu:

“Ankara Barosu’yla imzaladığımız bu protokol bizim açımızdan çok önemli. Çünkü kadın hakkı olmadan insan hakları olmaz. Bir topluma demokrasi ve özgürlük gelecekse, o toplumda insan hakları olacaksa bu öncelikle kadının toplumdaki yerini sağlamlaştırmakla mümkün olabilir.

Kadını sadece eve hapseden, sadece anne kimliğiyle tanımlayan anlayışa her zaman karşı çıkıyoruz. Çünkü bir toplum, kadının elleriyle yükselir.

Cumhuriyet Devrimi, aynı zamanda çok büyük bir kadın devrimiydi. Cumhuriyet değerlerimize, demokrasimize, özgürlüklerimize, insan haklarına sahip çıkmak için kadın haklarını mutlaka işlevsel hale getirmemiz lazım.

Özellikle son 10 - 15 yılda kadına yönelik şiddetin çok yoğun şekilde yaşandığını görüyoruz. Kadın yönelik şiddet zirveye çıkmış durumda, cinsel istismar zirveye çıkmış durumda, kadın cinayetleri zirveye çıkmış durumda.

Ben, Sayın Baro Başkanıma çok teşekkür ediyorum. Şiddet gören kadınlarımıza hukuksal danışma hizmetini birlikte vereceğiz. Kadınlarımızın yanında olacağız, hem belediye hem baro olarak.”

İşbirliği protokolünün tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

TARİH: 8 Mart 2017
YER: Çankaya Belediyesi