“BAŞARILI KADINLAR ÖYKÜLERİ” ETKİNLİĞİ YAPILDI

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen “Başarılı Kadın Öyküleri” konulu etkinlik, 9 Mart 2019 Cumartesi günü yapıldı.
Ankara Barosu Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmalarını Ankara Barosu Başkanı Av. R. Erinç Sağkan ve Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. İdil Yalçıner Şimşek yaptı.
Ankara Barosu Başkanı Sağkan kadın hikayelerinin her birinin bir ülkenin tüm bireylerinin paylaştığı hikayeler olduğunu belirterek, “O hikayeler mutluysa herkes mutlu, hikayelerdeki kadınlar başarılıysa başarı ortaktır” dedi.
Av. R. Erinç Sağkan şöyle konuştu:
“Bugün başarılı pek çok kadının ilham verici hikayelerini dinleyeceksiniz. Tarih sahnesine bir güneş gibi doğan ve arkasından gelen hemcinslerinin yolunu açan, açmakla da kalmayıp onlara ışık olan, savaşıyla onları zırh gibi saran kadınların hikayelerini dinleyeceksiniz.
Tiyatro sahnesine çıkabilmek için ömrünü veren Afife Jale’yi ya da Elazığ’ın köylerinde kız çocukları okusun diye onları kabanının altına saklayarak her gün yaya ya da at sırtında evlerinden alan ve evlerine bırakan öğretmen Sıdıka Avar’ın hikayesini dinleyeceksiniz.
Kadın hikayelerinin her biri aslında bir ülkenin tüm bireylerinin paylaştığı hikayelerdir. O hikayeler mutluysa herkes mutlu, hikayelerdeki kadınlar başarılıysa başarı ortaktır.
Ancak ben size bitmesine izin verilmeyen hikayelerden bahsedeceğim. Bitmesine, başarılı olunmasına, mutlu ya da sıradan olunmasına izin dahi verilmemiş hikayelerden. Çünkü onların öyküleri de hepimizin öyküleri.
Bu ülkede erkekler için çok kolay olan bazı sıradanlıklar kadınlar için büyük başarıdır.
Sadece okuyabilmek büyük bir başarıdır mesela. Tuğçe T. henüz 18 yaşında kendi babası tarafından öldürülmeden önce sadece okumak istiyordu. Yazmak istediği başarılı kadın hikayesi, onun ölüm sebebi oldu.
Boşanmak çok büyük bir başarıdır. İnanmıyorsanız, Adana’da boşanmak istediği için eşi tarafından çekiç ve satırla parçalanan Sevda Ç.’ye, Antalya’da oğlunun gözleri önünde öldürülen Ziynet T.’ye ve adlarını sayma ihtimalimizin dahi olmadığı binlerce, onbinlerce kadının yarım bıraktırılmış hikayelerine bakabilirsiniz.
Çalışmanın kendisi de büyük bir başarıdır mesela. Çünkü Konya’da Hanife Babayiğit isimli bir kadın eşi tarafından çalışmak istediği için öldürüldü. Hikayesinin başarılı bir kadın hikayesi olmasına izin vermediler.
Eve gitmek dahi başarıdır bu ülkede. Özgecan’ı öldürdüler, kimliği tespit edilemesin diye ellerini kestiler. Özgecan’ın başarılı bir psikolog olma hikayesini onunla birlikte katlettiler.
İşte bu yüzden, bu ülkede başarılı kadın hikayesi bulmanız için karanlığa, zorbalığa, cinnete ve gözü dönmüş ataerkiye karşı inadına hayatta kalan kadınlara bakmanız yeterlidir.
Saygılarımla.”
Etkinliğe, konuşmacı olarak Öğretmen Ece Apaydın, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Dr. Gülsüm Kav, ARP sanatçısı Merve Kocabeyler, oyuncu Selen Uçer, gazeteci Candan Yıldız ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Zülfikaroğlu katıldı.
Kadınların sorunlarından başarıya ulaşan yaşanmış hikayelerin anlatıldığı etkinliğe Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Av. Aşkın Demir ve Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Meltem Akyol katıldı.

,