AV. ENGİN GÖKOĞLU’NUN İŞKENCECİLERİNDEN HESAP SORACAĞIZ

Olağanüstü Hal sürecinde ihraç edildikleri görevlerine geri dönebilmek için başlattıkları açlık grevini sürdüren Araştırma Görevlisi Nuriye Gülmen ve Sınıf Öğretmeni Semih Özakça’nın avukatlığını üstlendiği için tutuklanan Av. Engin Gökoğlu, Tekirdağ 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde işkenceye maruz kalmış ve işkencede kolu kırılmıştır.

Baromuza kayıtlı Av. Engin Gökoğlu ve yedi koğuş arkadaşı, dörder kişilik başka koğuşlara nakledilmelerine direndikleri için saldırıya uğramışlardır.

Cezaevi müdürlerinin de katıldığı bildirilen saldırıda meslektaşımız Av. Engin Gökoğlu, kolu kırıldıktan sonra çırılçıplak soyularak dövülmeye devam edilmiş; kırılan kolunun tedavisi bile doğru dürüst yapılmamıştır.

Avukatlara yönelik soruşturmalara ilişkin özel hükümler ihlal edilerek gözaltına alınıp tutuklanan ve teamüllere aykırı şekilde soruşturma yeri olan İstanbul’a yüzlerce kilometre uzaktaki cezaevlerine dağıtılan 14 meslektaşımızdan biri olan Av. Engin Gökoğlu’na yönelik insanlık dışı bu uygulamayı, nefretle ve şiddetle kınıyoruz.

İşkence bir insanlık suçudur. Ankara Barosu olarak, bir avukata karşı bile bu suçu işlemekten çekinmeyenlerden hukuk önünde hesap soracağımıza söz veriyoruz.

Sayın Adalet Bakanı’na, sorumlu olduğu bir cezaevinde bir meslektaşının işkence gördüğü gerçeğini anımsatıyor ve kendisini işkencecilerden hesap sormaya davet ediyoruz.

Ve bu vesileyle bir kez daha haykırıyoruz:

Yargının kurucu unsuru olan bağımsız savunmayı temsil eden avukatlar, temsil ettiği kişiler ve üstlendiği görevlerden dolayı soruşturulamaz, tutuklanamaz ve yargılanamazlar!

Hukuka aykırı olarak tutuklanan 14 meslektaşımızın derhal serbest bırakılmasını ve serbest bırakılana kadar da kendilerine insanlık onurlarına yakışır şekilde muamele edilmesini talep ediyoruz.

ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI