Basına ve kamuoyuna;

Yargının üç kurucu unsurundan biri olan avukatlara yönelik çirkin saldırılara, ne yazık ki dün bir yenisi daha eklenmiştir.

Üstelik bu kez, binlerce avukatı temsil eden bir baro başkanı, yargı mensubu olan bir hakimin sözlü ve fiili saldırısına uğramıştır.

Türk Yargı tarihine kara bir leke olarak geçecek bu olay, Ankara Adliyesi’nin Balgat’taki ek hizmet binasında yaşanmıştır.

Ankara 12. İş Mahkemesi hâkimi, yargının en önemli kurucu unsuru olan avukatları hukuka aykırı bir şekilde duruşma salonundan çıkarmış, görevinin gereğini yerine getirerek, buna karşı duruşunu göstererek itiraz eden Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran’a hakaretler ederek saldırmıştır.

Yerini ve haddini sindirememiş bu zat, Türkiye Cumhuriyeti Devleti hakimine yakışmayacak hal ve hareketlerini sergilemekten ve yakışıksız bu davranışlarını zapta geçirmekten çekinmemiştir.

Öncelikle bilinmelidir ki; bir hakim tarafından gerçekleştirilen bu saldırı Av. Hakan CANDURAN’ın şahsında binlerce avukata ve avukatların mensubu olduğu “SAVUNMAYA” yapılmıştır.

Hukuku, meslek kurallarını ve mensubu bulunduğu kürsüyü, hatta kendini bilmeyen bu şahsın hal, hareket ve davranışlarının, hakimliğe ve hukukçuluğa yakışan hiçbir tarafı yoktur. Bu davranışların kabul göreceği tek ortam kabadayılıktır.

Yaşanan bu olaydan Ankara Baro Yönetim Kurulu’nun  duyduğu utancın, kelimelerle ifade edilecek bir karşılığı bulunmamaktadır. Çünkü biz, görevimizi gururla ve onurla temsil ediyoruz. Çünkü biz avukatız!

Bu hakime, hukuk devletinde temsil ettiği kürsünün yüceliğini ve olgunluğunu hatırlatırız. Adalet dağıtmayı kaba kuvvet sanan zorbalık düzeni uzun ömürlü olamaz.

Bağımsız yargının temeli olan avukatların kamu hizmeti yapmakta olduğunu; söz konusu olayın sadece Ankara Barosu’na kayıtlı 15 bin avukata ve onların Başkanına karşı değil, tüm Türkiye’de mesleğini gururla icra eden yüz bini aşkın avukata yöneltildiğini unutmayacağız. HSK, bu hakim hakkında gerekli işlemi yapana kadar da unutturmayacağız!

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

ANKARA BAROSU                                  İSTANBUL BAROSU