BAROLAR ARASI TİYATRO FESTİVALİ BAŞLADI

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Barolar Arası Tiyatro Festivali, 1 Temmuz 2017 Cumartesi günü Ankara Barosu’nun ev sahipliğinde başladı.

Altı barodan dokuz ayrı tiyatro topluluğunun katıldığı festivalin açılışını, Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran ve Yenimahalle Belediyesi Başkanı Fethi Yaşar birlikte yaptı. Festivale katkılarından dolayı Fethi Yaşar’a teşekkür plaketi veren Av. Hakan Canduran, şöyle konuştu:

“Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Barolar Arası Tiyatro Festivali’ne hepiniz hoş geldiniz.

Sözlerime başlarken Başkent Barosu olarak, bu yılki festivale ev sahipliği yapmaktan onur ve mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim.

Biliyorsunuz bir süredir, aralarında Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatroları, Devlet Senfoni Orkestraları, Devlet Halk Dansları Topluluğu ve Devlet Çok Sesli Korosu’nun da bulunduğu 52 sanat kurumunun kapatılmasını öngören bir yasa tasarısından söz ediliyor.

Tasarı henüz gün ışığına çıkmış değil. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Nabi Avcı kapatma iddiasını yalanladı ama devlete bağlı sanat kurumlarının idari yapısını değiştirecek bir taslak üzerinde çalıştıklarını doğruladı.

Taslaktan ne gibi sürprizler çıkacağını şimdilik bilmiyoruz. Ama iktidar partisinin sanata ve sanatçıya yaklaşımını bilen herkes gibi bizler de endişeliyiz.

Bu tartışmanın yeniden alevlendiği bugünlerde bizi tiyatro sahnesinde buluşturduğu için bu festivalin çok daha anlamlı olduğunu düşünüyorum. Ve izninizle iktidar sahiplerine buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum:

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi uygarlık doruğunun merdiveni ne para, ne saray, ne köprü, ne de tüneldir. Uygarlık doruğunun merdiveni, sadece sanattır.

O merdiveni yıkmayın. İlla bir şeyleri değiştirecekseniz, sanatı ve sanatçıyı özgürleştirecek bir yasa çıkartın.

Kurulduğu günden beri üyelerini hiç yalnız bırakmayan; avukatların ve avukatlık mesleğinin yaşadığı sorunların çözümünde, hukukun geliştirilerek evrensel standartlara kavuşturulması mücadelesinde Türkiye’nin en etkin barolarından biri olan; evrensel insan hak ve özgürlüklerini, hukukun üstünlüğünün, demokratik, laik, sosyal ve hukuk devletini yılmadan savunan Ankara Barosu, hep sanatın ve sanatçının yanında yer almıştır. Bundan sonra da yer almaya devam edecektir.

Sözlerime son verirken festivale birbirinden güzel 10 oyunla katılan Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya ve Adana barolarından dokuz tiyatro topluluklarına emeklerinden dolayı şükranlarımı sunuyor ve hepinize keyifli seyirler diliyorum.”

Yenimahalle Belediyesi 4 Mevsim Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen festivalin ilk gününde Ankara Barosu Tiyatro Topluluğu, Ayak Bacak Fabrikası isimli oyunu sahneledi.

Yoğun ilgi oyunu, Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Av. Erinç Sağkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Av. Birgül Tavşan Kayıran da izledi.

TARİH: 1 Temmuz 2017
YER: Yenimahalle Belediyesi 4 Mevsim Tiyatro Salonu