ANKARA BAROSU VE TÜRKİYE KADIN DERNEKLERİ FEDERASYONU İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALADI

Ankara Barosu ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, şiddet, cinsel taciz ve istismar mağduru kadın ve çocuklara ücretsiz hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunabilmek için işbirliği protokolü imzaladı.

Ankara Barosu Eğitim Merkezi’nde 6 Mart 2017 Pazartesi günü gerçekleştirilen imza törenine, Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Caduran ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ile Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Birgül Tavşan Kayıran, Gelincik Merkezi Başkanı Av. Aslı Arıhan, Gelincik Merkezi ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu temsilcileri katıldı.

İşbirliği protokolüne, Ankara Barosu adına Av. Hakan Canduran, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu adına da Canan Güllü imza koydu. Törende bir konuşma yapan Av. Hakan Canduran, şunları söyledi:

“Bugün Ankara Barosu ile Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu arasında çok önemli bir anlaşma yapılacak. Aslında daha önce şifahi olarak aramızda yürüttüğümüz bir protokol vardı. Fakat bunun resmi ve yazılı hale gelmesi amacıyla bugün Canan Hanım’la biraraya geldik.

Bu protokolde iki kuruma karşılıklı olarak bazı yükümlülükler yüklüyoruz. Temel amacımız, şiddete uğrayan kadın ve çocuklara Gelincik Merkezimiz vasıtasıyla ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu vasıtasıyla yardımcı olmaya çalışmaktır.

Burada Ankara Barosu’na düşen bazı yükümlülükler var. Öncelikle Federasyon tarafından Gelincik Merkezimize gönderilen şiddete uğramış kadın ve çocuklara hukuki yardımda bulunmak üzere Gelincik Merkezimizin avukatları yardımcı olacaklar. Hukuki sürecin nasıl yürütüleceğini mağdurlara anlatacaklar. Diğer yandan hukuki bir danışmanlık hattı açmayı düşünüyoruz, karşılıklı olarak. Bunu bu protokolle hayata geçirmeye çalışıyoruz. Öte yandan avukat arkadaşlarımızın tüm hukuki süreçler içinde görevlendirilmesini de biz görev ve yükümlülük olarak üzerimize alıyoruz.”

Canan Güllü ise şöyle konuştu:

“Başkanımızın da dediği üzere şifahi olarak yürütülen bu birlikteliğin bugün resmiyete dönmesi adına bugün bu protokolü imzalayacağız.

Bizim için çok önemli çünkü Türkiye’de 2016 yılında 261 kadının öldürüldüğü, 179 kadının tecavüze uğradığı, 400’ün üzerinde, hatta 2017 yılında sadece bir yurtta 400 çocuğun taciz edildiği süreç içinde mağdurlara mutlaka hukuki ve psikolojik destek sunulması gerekiyor. Bizler, Acil Yardım Hattı’yla bu işi zaten yapıyorduk; Gelincik de yapıyordu. Ama ikisini birleştirerek Ankara bölgesi içerisindeki bütün hukuki noktalarda birlikte işbirliğimiz olacak.

Bu süreçte Ankara içinden ve Türkiye’den gelecek her türlü çağrıda Ankara Barosu’nun hukuki desteğini alacağız. Gelincik ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, şiddetin önlenmesinde ulaşılabilecek çözüm merkezi artık. Bundan sonra Ankara’da şiddetin azalmasına imza koyuyoruz.

Şiddet mağdurları bizi aradıklarına biz onları hemen Gelincik Merkezi’ne yönlendireceğiz. Davalar ücretsiz devam edecek. Bu arada Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu müdahilliğini alarak savunusunu sivil toplum örgütü olarak yürütecek. Ankara şiddete ‘dur’ denmektedir bu protokolle.”

TARİH: 6 Mart 2017
YER: ABEM