ANKARA BAROSU’NDAN YENİ ADALET BAKANI’NA HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran, Başkan Yardımcısı Av. Erinç Sağkan, Genel Sekreteri Av. Aşkın Demir, Saymanı Av. Evrim Dost, Yönetim Kurulu üyeleri Av. Hamit Baykara, Av. Kemal Koranel, Av. Şırahbil Emre Acer, Av. Özgür Ökmen, Av. Birgül Tavşan Kayıran ve Av. Çağrı Ayhan Şenel, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e, 9 Kasım 2017 Perşembe günü hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Bakan Abdülhamit Gül’e yeni görevinde başarı dileklerini ileten Ankara Barosu Heyeti, Başkent’te yaşanan parçalanmış adliye sorununun acilen çözülmesi için Bakan Gül’den destek istedi.

Ankara Adliyesi’nin çok parçalı şekilde hizmet vermesinin sadece hakim, savcı, avukat ve adliye çalışanlarının değil aynı zamanda vatandaşın sorunu olduğunu aktaran Baro Heyeti, Başkent’e yakışır yeni adliye binasının bir an önce yapılarak tüm mahkemelerin burada toplanmasını talep etti.

Kendisinin de avukatlık yaptığı dönemde bu sıkıntıları çok çektiğini kaydeden Bakan Gül, önlerindeki en önemli sorunlardan birinin Ankara’daki adliye sorunu olduğunu söyledi.

Yeni adliye için yer arayışı konusunda belirli bir aşamaya geldiklerini belirten Abdülhamit Gül, haftaya ya da sonraki hafta Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanıyla bir araya geleceklerini ve yer konusunu netleştireceklerini aktardı.

Bakan Gül, yeni adliyelerin planlama ve yapım aşamalarında, yargının bir bileşeni olan baroları da işin içine dahil edeceklerini ifade etti.

Ankara Barosu Heyeti, yeni adliye yapılana kadar Başkent’teki adliye binalarında yaşanan asansör, otopark ve ulaşım gibi sorunlara da çözüm bulunmasını talep etti.

Adalet Bakanı, bu sorunların çözümü için de gerekli ve yeterli çalışmaları yapacaklarını söyledi. Bakan Gül, Avukatlık Kanunu’nda yapılacak değişikliğe ilişkin Adalet Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan dışında başkaca bir çalışmalarının bulunmadığını; yeni bir çalışma yaptıkları takdirde barolara bilgi verip görüşlerini alacaklarını kaydetti.

Baro Heyeti, son dönemde avukatlara yönelik başlatılan sert tutum, gözaltı, tutuklama ve usulsüzlükleri de Adalet Bakanı’na örnekleriyle anlattı.

Abdülhamit Gül, bu konuda da bir çalışma yaparak her şeyin yasal sınırlar içinde gerçekleştirilmesini sağlayacaklarını söyledi.

Avukatların bilirkişilik konusunda yaşadıkları sıkıntıları da Adalet Bakanı’na aktaran Ankara Barosu Heyeti, mevzuata göre avukatların sadece hukuki konularda bilirkişilik yapamayacaklarını; uzmanı oldukları diğer konularda yapabileceklerini belirterek avukatları bilirkişi olarak atamayan mahkeme kalemleri, bürokrat ve hakimlerin bu konuda uyarılmasını talep etti.

Bu konudaki sıkıntının bir yanlış anlamadan kaynaklandığını belirten Bakan Gül, bu sorunun çözümü için de çaba sarf edeceğini bildirdi.

Ankara Barosu’nun avukatların duruşma bilgilerini akıllı telefonlarından izleyebilmeleri amacıyla geliştirdiği m-AV-i projesi hakkında Baro Heyeti’nden bilgi alan Adalet Bakanı, projenin Türkiye geneline yaygınlaştırılması için de ayrı bir çalışma başlatacaklarını ifade etti.

TARİH: 9 Kasım 2017

YER: Adalet Bakanlığı