AİLE İÇİ ŞİDDET PANELİ YAPILDI

Ankara Barosu Gelincik Merkezi’nin 5 Nisan Avukatlar Günü Etkinlikleri kapsamında düzenlediği Aile İçi Şiddet konulu panel, 3 Nisan 2017 Pazartesi günü Ankara Barosu Eğitim Merkezi’nde (ABEM) yapıldı.

Panelin açış konuşmalarını, Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Birgül Tavşan Kayıran ve Gelincik Merkezi Yazmanı Av. Esin Önal Ünver yaptı. Av. Hakan Canduran, açış konuşmasında şunları söyledi:

“Ankara Barosu Gelincik Merkezimizin 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla düzenlediği Aile İçi Şiddet konulu panele hepiniz hoşgeldiniz.

Keşke kadınlar ve çocuklar aile içi şiddete maruz kalmasa, öldürülmese, yaralanmasa, istismara uğramasaydı da ne Ankara Barosu olarak biz Gelincik Merkezi’ni kurmak zorunda kalsaydık ne de Gelincik Merkezimiz böyle bir panel düzenleseydi.

Ama ne yazık ki yüz yıllardır var olan aile içi şiddet sorunu, 21. yüzyılda da gündemimizdeki yerini koruyor. Üstelik azalmıyor, artıyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre; geçen ay Türkiye’de 35 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Yaralanan 6 kadın, hala yaşam mücadelesi veriyor. 63 çocuk istismara, 14 kadın cinsel şiddete maruz kaldı.

İstatistikler gösteriyor ki; 2015 yılının mart ayında 28, 2016 yılının mart ayında 31 kadın öldürülmüş. Kadın cinayeti sayısı, bu yılın mart ayında 35’e yükselmiş durumda.

Sadece bu rakamlar bile, devletin aile içi şiddete karşı, kadın cinayetlerine karşı yeterli önlemleri alınmadığının açık kanıtıdır bence.

Devlet üzerine düşeni tam anlamıyla yapmayınca görev, toplumun örgütlü diğer kurumlarına; barolarına, derneklerine, vakıflarına kısacası bizlere düşüyor.

Başkanı olarak övünerek söylüyorum ki Ankara Barosu, aile içi şiddete karşı etkin mücadelede veren sayılı kurumlardan biridir.

2011 yılında kurduğumuz Gelincik Merkezimiz aracılığıyla bugüne kadar şiddet mağduru 45 bin kadına ulaşmayı başardık. 3 bin 881 kadına avukat atadık. 520 kadını sığınma evine yerleştirdik. 300 kadına psikolojik destek verdik.

Bununla da yetirmedik. Şiddet mağduru daha çok kadına yardım eli uzatabilmek için geçen ay iki önemli kurumla işbirliğine gittik. Bu panelde de bizi yalnız bırakmayan Sayın Canan Güllü’nün başkanı olduğu Kadın Dernekleri Federasyonu’yla ve Çankaya Belediyesi’yle işbirliği protokolü imzaladık.

Ankara Barosu olarak, Kadın Dernekleri Federasyonu’na ve Çankaya Belediyesi’ne ulaşan şiddet mağduru kadınlara da ücretsiz danışmanlık ve avukatlık ücreti sunacağız. Ve daha çok gelinciğe umut ışığı olacağız.

Bugünkü panelin aile içi şiddete karşı mücadeleye ilişkin eksiklerimizi anlamımıza ve gidermemize yardımcı olacağına inanıyor; hepinize saygılarımı sunuyorum.”

Moderatörlüğünü Gelincik Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Feyza Çerçioğlu’nun üstlendiği panele, Emniyet Genel Müdürlüğü Aile İçi Şiddetle Mücadele Birimi Daire Başkanı Tarıkhan Çetiner, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ve Ankara 5. Aile Mahkemesi Hakimi Şerafettin Şanver konuşmacı olarak katıldı.

Panali, Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyeleri Av. Hamit Baykara ve Av. Özgür Ökmen de izledi.

TARİH: 3 Nisan 2017
YER ABEM